Σάββατο, Απρίλιος 20, 2019

Το πέρασμα του «λοχαγού Κορέλι» με τον ΕΛΑΣ από Αγρίνιο και Αμφιλοχία

Πολέμησε στο 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ

Του Λίνου Υφαντή,

Μία από τις πολλά υποσχόμενες ταινίες που γυρίστηκε στη Δυτική Ελλάδα ήταν το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» με πρωταγωνιστές τους χολιγουντιανούς αστέρες Nicolas Cage και Penelope Cruz. Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018 η ταινία παίχτηκε από μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό σπάζοντας το σύνηθες κατεστημένο των ελληνικών ταινιών των δεκαετιών ’60 και ’70.

Η πραγματική πλοκή της ταινίας αφορά άμεσα την περιοχή. Ο ιστορικός πυρήνας της αφήγησης της βασίζεται στο τραγικό τέλος της Ιταλικής Μεραρχίας Acqui στην Κεφαλλονιά που εξοντώθηκε από τους Ναζί τον Σεπτέμβριο του 1943.  Μάλιστα εστιάζει στην μάχη ορισμένων Ιταλών στρατιωτών, που δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις των Γερμανών για αφοπλισμό και παράδοση.  Αυτή είχε τραγικό τέλος για τους Ιταλούς στρατιώτες με μόνο επιζών τον κινηματογραφικό Λοχαγό Κορέλι, ο οποίος σώθηκε εκ θαύματος από την εκτέλεση.

Ο κινηματογραφικός λοιπόν λοχαγός Κορέλι είχε ως αφετηρία την πραγματική ιστορία του  Άμος Παμπαλόνι (Amos Pampaloni). Το στρατιωτικό σκέλος της ιστορίας είναι ως εκεί αληθές. Για λόγους κινηματογραφικούς μπλέκεται με το μύθευμα του έρωτα της Κεφαλονίτισσας «Πελαγίας» που υποδύεται η Penelope Cruz. Ο Nicolas Cage όμως στην ταινία σταμάτησε να ακολουθεί την πορεία του πραγματικού «Λοχαγού Κορέλι». Σε αυτό συντέλεσε ο υποβαθμισμένος ρόλος της Ελληνικής Αντίστασης που είχε στην κινηματογραφική αυτή απόδοση. Η μόνη δράση της ήταν πέρα από τον επικουρικό ρόλο στις μάχες Ιταλών-Γερμανών, η φυγάδευση του Κορέλι στις ακτές του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, η οποία αναφέρεται στην ταινία.

Ο πραγματικός Κορέλι όμως, o Amos Pampaloni δεν σταμάτησε μόνο στην Κεφαλλονιά και τον Αστακό. Εντάχθηκε στις γραμμές της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ υπό τις διαταγές του Αγρινιώτη Γεράσιμου Αυγερόπουλου ( δείτε παλαιότερο αφιέρωμα : www.agrinionews.gr/gerasimos-avgeropoulos-o-agriniotis-stratiotikos-ke-antistasiakos/). ο οποίος μιλησε πολλάκις για τον Παμπαλόνι. Ο Amos Pampaloni στη συνέχεια  όχι μίνο πήρε φύλλο πορείας για το 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αιτωλοακαρνανάς  αλλά πολέμησε κι όλας σε  κρίσιμες μάχες όπως της Αμφιλοχίας. Μάλιστα καταγράφεται και η παρουσία του στη  ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και από το φύλλο πορείας  του 2/34 Συντάγματος του ΕΛΑΣ που υπέγραφε ο Λεπενιώτης Κώστας Αυδής  .

Όλα αυτά διασώζονται στο «Φύλλον Ποιότητος» του Amos Pampaloni όπως αναφέρει ο συντάκτης του Ριζοσπάστη Διονύσιος Γεωργάτος σε σχετικό άρθρο του.  Περιέχει  το  κομματικό βιβλιάριο, με σφραγίδες και υπογραφή της Κομματικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ των Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι και με ημερομηνία 12-11-1944.

Αν λοιπόν συνεχίζονταν η ιστορία του Λοχαγού Κορέλι, σίγουρα θα κατέγραφε το άγνωστο πέρασμα του στην περιοχή μας. Μάλλον όμως δεν κατάφερε να εμπνεύσει τους χολιγουντιανούς παραγωγούς το 2001.

Πηγές:

Διονύσιος Γεωργάτος, Ο Ιταλός αντιφασίστας στην Αντίσταση και το ΚΚΕ, εφημερίδα Ριζοσπάστης, 10-02-1996. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3648046.

http://northithaca.blogspot.com/2015/01/amos-pampaloni.html

Ο πραγματικός «Λοχαγός Κορέλι» Amos Pampaloni σε συνέντευξη του.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.