Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

H συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ


Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη, στα πλαίσια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.Δείτε σημεία από τις μέχρι τώρα απαντήσεις του:

Ερώτηση για πρόωρες εκλογές

“Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Η διαπραγμάτευση έκλεισε, η παρένθεση ξεχείλωση και το αίτημα για εκλογές καταντάει γραφικό.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη απο σταθερότητα. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει πλήρως, αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Εμείς πηγαίνουμε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος έχοντας στόχους και συμμάχους στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως, μια οικονομία που έχει συμπιεστεί 7 χρόνια, θα έχει rebound. Θα θέλαμε σε αυτή την εθνική μάχη σύμμαχο τη ΝΔ, αλλά την έχουμε απέναντι”.

Ερώτηση για “αν είμαστε κοντά να φορέσετε γραβάτα”

Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή την αλλαγή θα την πράξω όταν έχουμε κάποιο σημαντικό γεγονός. Θα τη φορέσω όταν θα έχουμε την οριστική λύση του ελληνικού χρέους. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου.

Η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους θεσμούς είναι που αναβάλλει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει μια τόσο σκληρή προσαρμογή, δικαιούται μια λύση για το χρέος.

Ερώτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη

“Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, διεκδικούμε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, από την Ελλάδα να περάσουν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα.

Υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία στα θέματα αυτά, παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, είναι μια κρύο, μια ζέστη, εμείς θέλουμε να έχουν φιλικές σχέσεις οι γείτονές μας.

Ερώτηση για ανασχηματισμό

“Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο. Λειτουργώ συλλογικά ως πρωθυπουργός. Το Συνέδριο είναι μπροστά μας, θα ανοίξουμε δημόσιο διάλογο. Μετά θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και θα πάρουμε συλλογικά τις αποφάσεις μας”.

Ερώτηση: Τι θα πείτε στην κ. Μέρκελ για το χρέος

Δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αφορά την Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς. Η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι η μόνη.

Ερώτηση για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων

Kαταφέραμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους. Υπάρχουν μειώσεις σε επικουρικές, αλλά μόνο στο 20% των ασφαλισμένων με επικουρικές είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Το 5% των συνταξιούχων βλέπουν σημαντικές μειώσεις. Εξαρτάται από ποιά οπτική γωνία το βλέπει κανείς.

Εξαιτίας της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, πρέπει να πω ότι υπάρχει μια επιπρόσθετη επιβάρυνση γιατί λειτουργεί αναδρομικά. Πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγιες το ασφαλιστικό σύστημα, και βάλαμε το πλαφόν στα 1100 ευρώ. Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση.

Ερώτηση για ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου

“Το 2009 θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%. Η διαμάχη για ΕΛΣΤΑΤ αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν θα δικαιωθεί ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου για τα ελλείμματα του 2009. Εμείς δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να διερευνήσει όλες τις σκοτεινές πτυχές. Οχι για να δικαιώσει τον έναν ή τον άλλο.

Μου προξένησε όμως μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα λέγοντας ότι η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος αν η δικαιοσύνη προχωρήσει την έρευνα.

Eρώτηση για την αμφισβήτιση του Στέργιου Πιτσιόρλα (ΤΑΙΠΕΔ) από υπουργούς

Για τις αποκρατικοποιήσεις εργαζόμαστε για να ξεφύγουμε από τη λογική της εκποίησης. Δουλεύουμε για να μεγιστοποιήσουμε τα παράλληλα οφέλη. Επιδιώκουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. Λειτουργούμε συλλογικά και οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

Ερώτηση από δημοσιογράφο του Alpha: Χάνω τη δουλειά μου και δεν ξέρω γιατί

“Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, δεν είστε η μόνη εργαζόμενη στα 6 χρόνια της μεγάλης καταστροφής που έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Οπως μας ενδιέφεραν και 2.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στην κρίση. Δεν έκλαψε κανένας γι’αυτούς. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Κανείς δεν έκανε κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Εμείς θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα τελευταία χρόνια.

Το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να είχε κάνει τρεις δημοπρασίες, στα προηγούμενα χρόνια. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το ελληνικό δημόσιο, γιατί οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν προχωρούσαν σε κάτι που ήταν αυτονόητο.

Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα για 4 τηλεοπτικές άδειες γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν οικονομικά βιώσιμα σχήματα, να ζουν από την διαφήμιση και όχι από τη διαπλοκή.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Βεβαίως η αγορά αυτορυθμίζεται. Θα δώσουμε κίνητρα ώστε αν υπάρχουν απολύσεις να προσληφθούν στους νέους παρόχους. Θα επιδοτηθούν οι 4 νέοι καναλάρχες με 360 ευρώ για κάθε εργαζόμενο για τους 12 πρώτους μήνες και για τους επόμενους 12 μήνες με τα ασφάλιστα.

Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να κρατούνται όμηροι. Το τζάμπα πέθανε. Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Το αεριτζηλίκι και το νταβατζιλίκι πέθανε.

Υπερασπίστηκε τον Καραμανλή

Αν με ρωτάτε για τη ΝΔ, του τότε και του τώρα, έχει μεγάλη διαφορά. Η ΝΔ, του κ. Καραμανλή είχε στρατηγική το μεσαίο χώρο, αργότερα υιοθέτησε στελέχη όπως ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης και αυτό προβληματίζει και τον συντηρητικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει το νέο και να υπερβεί το όνομά του. Αλλά αποδεικνύει ότι είναι ότι ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Η συνέχεια μιας οικογένειας που βρίσκεται στην πολιτική ζωή του τόπου για πάνω από 70 χρόνια
Ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη περίοδο για τη χώρα, όταν είχε μπροστά της Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε μπροστά της εξαιρετικά θετικούς ορίζοντες και τον έχει κρίνει ο λαός και η ιστορία

Τι απάντησε σε δημοσιογράφο του Star που δεν πήρε άδεια

Το σταθμό σας τον κλείνει, αν κλείσετε, το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες σας κάνοντας έναν επιχειρηματικό υπολογισμό δεν έδωσαν αρκετά χρήματα. Όμως δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από άλλων εργαζομένων.

Όπως δεν είναι σημαντικότερο και από τους 700 εργαζόμενους του ΑΛΤΕΡ που έκλεισε ή των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας. Δεν μπορεί όμως, να ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων, με τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Δεν είναι ποσοτικό μόνο το ζήτημα των αδειών. Διεξάγαμε το διαγωνισμό με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Μιλάνε κάποιοι και είναι αστείο, ότι θέλουμε να στήσουμε τη νέα διαπλοκή.

Ξέρετε τι κόστος έχουμε εμείς από αυτό; Αυτοί που εξέπεμπαν και τους αναγκάζαμε να πληρώσουν, αυτοί που δεν πήραν και λένε ότι τους κλείνουμε και αυτοί που πήραν νέες άδειες και έρχεται εδώ ο κ. Μητσοτάκης και τους λέει “τζάμπα” θα πάρετε άδεια.

Ο κ. Μαρινάκης πλήρωσε τρία Champions Leage για να πάρει την άδεια και έρχεται ο κύριος Μητσοτάκης και του λέει “ποια χρήματα, τσάμπα θα στη δώσω”.

Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν τα κανάλια. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα πλουραλισμού.

Τι είπε για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι θα τελειώσει με τα Εξάρχεια

Αφού δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει κάπου να τον εφαρμόσει. Όμως ούτε εκεί εφήρμοσε το νόμο ο προκάτοχός του, γιατί το θέμα των Εξαρχείων δεν είναι τωρινό, είναι 15 χρόνια.

Πρέπει κάτι να πει, για να θρέψει ένα κοινό ευυπόληπτων και συντηρητικών ανθρώπων που βλέπουν το κόμμα να μπαλαντζάρει σε θέματα νομιμότητας

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΚΩΣΤΑΣ

    και μόνο για την απάντηση του στην δημοσιογραφο του ΑΛΦΑ τον σιχάθηκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.