Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Λύρος: Το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούν να «διαγραφούν» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας

Λύρος: Το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούν να «διαγραφούν» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας

Το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούν να «διαγραφούν» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, λέει σε δήλωση του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος. Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Ο Δήμος και η Δημοτική αρχή, με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούμε τα ζητήματα που αφορούν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Από το Σεπτέμβριο του 2020 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις των αιρετών οργάνων με μοναδικό αντικείμενο ενδιαφέροντος το Πανεπιστήμιο.

Ο διάλογος με τους εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας υπήρξε συνεχής. Πέρα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλλαμε ως Δήμος, εκφράσαμε από πολύ νωρίς την πρόθεσή μας για κάθε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διευθέτησης πρακτικών ζητημάτων (ρύθμιση παλαιών χρεών, πρόσβαση κ.λ.π.).

Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την εισήγησή μου αναφέρθηκα στην ενδεχόμενη (τότε) αλλαγή των ποιοτικών κριτηρίων εισαγωγής φοιτητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επεσήμανα τον κίνδυνο της «εξαφάνισης» περιφερειακών τμημάτων του πανεπιστημίου Πατρών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, όπου οι νέοι εισακτέοι σε συντριπτικό ποσοστό συγκέντρωναν βάση εισαγωγής κάτω από 5.000 μονάδες.

Και σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, που απορρέουν από τις αποφάσεις της καθολικής ανασυγκρότησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ασφαλώς δεν συναινούμε σε καμία υποβάθμιση ή κατάργηση πανεπιστημιακού τμήματος. Δεν μπορούν το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία να «διαγραφούν» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο και προσβλητικό, για μια περιοχή η οποία έχει δώσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα για 40 και πλέον χρόνια πρωτοποριακά γνωστικά αντικείμενα, επιστημονική γνώση και συνθήκες εκπαίδευσης ανώτατου επιπέδου.

Το campus του Μεσολογγίου, που άλλοτε στέγαζε το ιστορικό ΤΕΙ, αναμένει την αξιοποίησή του. Αναμένει από την πολιτεία να σεβαστεί την ίδια της την «περιουσία». Είτε ως ακαδημαϊκή παρακαταθήκη, είτε ως ένα πλήρες συγκρότημα κτιριακών υποδομών άριστης ποιότητας, με περισσότερα τμήματα και σχολές .

Όπως έχω τονίσει, διαβλέποντας εκ των προτέρων την πορεία των πραγμάτων, οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις του Μεσολογγίου, είναι έτοιμες να δεχθούν νέα αντικείμενα, που συνάδουν με την επιχειρούμενη από την πολιτεία αναβάθμιση της ποιότητας των ακαδημαϊκών σπουδών. Τα έχουμε ήδη προτείνει, έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας. Ο τομέας της ανώτατης Παιδείας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για εξυπηρετήσεις πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων που αναμένεται ν’ ακολουθήσουν, θα αποδείξουν στην πράξη εάν πραγματικά επιδιώκουν αναβάθμιση ή θα συμβεί μια ακόμη παλινωδία σε βάρος πρώτα και κύρια των φοιτητών και κατόπιν των τοπικών κοινωνιών».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. GR.

  ΚΩΜΟΠΟΛΗ 10.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΕΙ. ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ.

 2. Αρθούρος

  Το Μεσολόγγι είναι ένας Καλλικρατικός Δήμος που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 34200 κατοίκους, όπως και τα Ιωάννινα έχουν μ’ αυτό το νόμο 112000 και η Πάτρα 213000 κατοίκους. Δεν είναι κωμόπολη το Αγρίνιο.
  Μάλιστα, τη δεκαετία του 1980-90 κάποιοι ουτοπιστές-αισθηματίες πολιτικοί θέλοντας να εκφράσουν έμπρακτα την κρατική ευγνωμοσύνη στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου γιά τη συνεισφορά της στην Ελληνική Επανάσταση, έχτισαν εκεί τις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ, μία ολόκληρη φοιτητούπολη.
  Αντί λοιπόν να λειτουργεί αρνητικά ο μικρός πληθυσμός της, θα έπρεπε όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες να αναδείξουν εκνέου τη συνεισφορά του Μεσολογγίου μέσω της ηρωικής Εξόδου των κατοίκων του το 1825, έτσι ώστε να πετύχουν να δώσει το κράτος στο Μεσολόγγι και μέσα απ’ αυτό σε όλη την Αιτωλοακαρνανία,αυτά που της αξίζουν.
  Η απόσταση των 46 λεπτών από την Πάτρα μπορεί πολύ σύντομα να την καταστήσει προάστιό της σε μία όμως προοπτική ανάπτυξης της Πάτρας και μετατροπή της σε μητροπολιτικό κέντρο, όχι σε μία προοπτική εσωστρέφειας που την οδηγεί η σημερινή διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών.
  Επίσης, το Μεσολόγγι βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης Αγρινίου-Πατρών, δηλαδή απέχει από το Αγρίνιο όσο απέχει από την Πάτρα. Θα μπορούσε λοιπόν σε συνεργασία με την πόλη του Αγρινίου να λειτουργήσει δύο κι όχι μία Σχολές. Απ’ αυτές, η μία να λειτουργεί στο Μεσολόγγι και η άλλη στο Αγρίνιο. Στο Μεσολόγγι να λειτουργεί η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών γιά να υπάρχει και μία λογική απόσταση από τη Γεωπονική της Άρτας, αφού από το Αγρίνιο είναι πολύ κοντά και τα 4-5 τμήματά της να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του πρώην ΑΤΕΙ Μεσολογγίου. Και στο Αγρίνιο πρέπει να κάνει πίσω η πρυτανεία και κάθε πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών και να λειτουργήσει δεύτερη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Λογιστικής με μεταφορά του τμήματος Οικονομικών Επιστημών από το Ρίο όπου στεγάζεται ακόμα σε τολ, την ίδρυση του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που τόσο άτιμα καταργήθηκε από το Μεσολόγγι επί Γαβρόγλου και φυσικά επανίδρυση του τμήματος ΔΕΑΠΤ. Η άλλη Σχολή Επιστημών Διοίκησης με τα τμήματα Διοίκησης Τουρισμού , Επιχειρήσεων και Διοικητικής Τεχνολογίας & Ανάπτυξης να μείνει στην Πάτρα.
  Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Πάτρα θα αντιδράσει σκληρά όπως αντιδρά και τώρα και της περνάει. Όμως, όταν επί Γαβρόγλου είπαν στους καθηγητές της Ιατρικής να περιλάβουν και τα τμήματα των παραϊατρικών ειδικοτήτων σε ενιαία σχολή, εκείνοι αρνήθηκαν επιδεικτικά και απαίτησαν τη δημιουργία ξεχωριστής σχολής, το οποίο κι έγινε. Να γίνει το ίδιο και με τις σχολές Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δηλαδή θα νικούν πάντα τα συντεχνιακά συμφέροντα των καθηγητών της Πάτρας που δε θέλουν να θυσιάσουν τίποτα, αφού και οι δύο αυτές σχολές, στην Πάτρα είναι εγκατεστημένες.
  Αν παρουσιάσουν οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας τα παραπάνω με σχέδιο, επιμονή και καθημερινή πίεση προς το κέντρο και προς την πρυτανεία, με οργανωμένες διαμαρτυρίες και προπαντός με ενότητα και χωρίς τοπικές διασπάσεις, τότε είναι σίγουρο ότι θα νικήσουν.

 3. GR.

  ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ.

 4. Ανώνυμος

  Μιλαμε γελαει ο σοβαρος κοσμος με τέτοιες δηλωσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.