Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Παπαναστασίου: «Στο παλιό νοσοκομείο ή το… Τουρίστ δεν συναινούμε για φιλοξενία προσφύγων»

DSCN1412Το ξενοδοχείο «Τουρίστ» και το άδειο κτήριο της κλινικής «Υγεία» προτεινόμενα για φιλοξενία προσφύγων από την παράταξη «Ανατροπή Τώρα»! Στα προτεινόμενα και το στρατιωτικό αεροδρόμιο, το κτήριο του Επιμελητηρίου στον δρόμο προς Θέρμο και η φιλοξενία σε σπίτια είτε σε οικογένειες είτε σε ξενοίκιαστα!

DSCN1423Την εικόνα πλήρους ασυνεννοησίας και χάους περιέγραψε ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου αναφορικά με το τι ζητάει η Πολιτεία από τον δήμο Αγρινίου και τους δήμους, εν γένει, σε όλη την χώρα. Στην εισήγησή του για το τι πρόκειται να γίνει αν χρειαστεί να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην περιοχή του Αγρινίου αρχικά εξήγησε ότι δεν γνωρίζουμε τι ζητά, για πόσους ανθρώπους και για πόσο διάστημα η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα έγγραφα από 16/3, 17/3 και ετεροχρονισμένο ένα από της 10/3, που παρουσιάζουν την εικόνα των υπηρεσιών του κράτους να ζητούν να μάθουν άλλοτε πόσες είναι οι ΜΚΟ στη περιοχή μας, άλλοτε διαθέσιμους χώρους και άλλοτε αν ήδη υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή και πού φιλοξενούνται!
«Τελικά ήρθε ένα έγγραφο μόλις χτες από τον κ. Βίτσα, το οποίο είναι το μόνο σοβαρό ,μέχρι τώρα και τουλάχιστον ζητά συγκεκριμένα πράγματα, ενώ μόλις τώρα έμαθα ότι την Τετάρτη θα υπάρξει συνάντηση της ΚΕΔ με το συντονιστικό της Πολιτείας για το προσφυγικό αφού όλοι οι δήμοι έχουν ανάλογες απορίες με εμάς», εξήγησε ο δήμαρχος Αγρινίου. Ο κ. Παπαναστασίου έφερε προς έγκριση ψήφισμα που εξέδωσε η ΠΕΔ πρόσφατα ενώ σε έντονο ύφος ξεκαθάρισε: «Να ξέρουν ότι περιπτώσεις όπως το παλιό νοσοκομείο που ακούγεται και πάλι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Να βοηθήσουμε, όλοι έχουμε συγγενείς που ήταν πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να είναι η Αυτοδιοίκηση υπό τις ΜΚΟ σε τούτη τη χώρα».
Από την πλευρά του ο κ. Μοσχολιός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει γιατί η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει κανένα σχέδιο και λειτουργεί με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας», ζητώντας να μην είναι η όποια εγκατάσταση ντροπή για την πόλη.
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος εξέφρασε απογοήτευση γιατί δεν άκουσε προτάσεις από τον κ. Παπαναστασίου, όπως και ότι 820 χιλιάδες πέρασαν από την χώρα και τους έδωσε η χώρα τα πάντα. «Τακτοποιήθηκαν όλοι», ανάφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε να καταγγελθούν οι πρακτικές των χωρών που έκλεισαν τα σύνορα και να προκριθούν οι αποφάσεις της Χάγης και η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέδιο για το παλιό νοσοκομείο, απορώντας γιατί το επανάφερε ο κ. Παπαναστασίου στη συζήτηση. Στο σημείο αυτό έκανε και τέσσερις σαφείς προτάσεις δηλαδή α) τον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Δοκίμι β) το ξενοδοχείο «Τουρίστ» στην Παπαστράτου μαζί με το διπλανό κτήριο της ιδιωτικής κλινικής Υγεία που είναι άδεια(σ.σ. ανήκει σε δύο ιδιώτες) γ) το παλαιό κτήριο του ΟΓΑ, στην Ε.Ο. Αγρινίου-Θέρμου που έχει παραχωρηθεί στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και δ) την φιλοξενία σε σπίτια Αγρινιωτών αλλά και σε ξενοίκιαστα σπίτια που, όπως ανάφερε, υπάρχουν σε όλη την πόλη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα προσφερθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του…
Παίρνοντας τον λόγο για την Λαϊκή Συσπείρωση ο κ. Αντωνάκος κατήγγειλε την πολιτική των διεθνών οργανισμών αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε νύξεις ακόμα και για επιχειρηματίες ανάμεσα στους πρόσφυγες, ενώ οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την αμοιβαία ανταλλαγή προσφύγων με μετανάστες που θα απελαθούν. Μάλιστα κατέθεσε και σχέδιο-ψήφισμα της παράταξή τους με κεντρικά σημεία την μη αποδοχή κέντρων κλειστού τύπου, την νομική συνδρομή όπου οι πρόσφυγες να πηγαίνουν απευθείας σε όποια χώρα θέλουν αλλά και την εξατομικευμένη εξέταση ασύλου στην Ελλάδα για όποιον το επιθυμεί.
Τέλος, ο κ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο συμφώνησε στο σκέλος της πρότασης για τα ξενοίκιαστα σπίτια και πρόσθεσε και τα άδεια δημαρχιακά μέγαρα που έχουν γίνει καθώς και για άδεια σχολεία που δεν χρησιμοποιούνται. Χαρακτήρισε γενικόλογο το ψήφισμα της ΠΕΔ, στηλίτευσε τον ρόλο των ΜΚΟ, της παραμονής στην Ε.Ε. που έφερε, όπως είπε, «κλειστά σύνορα και τράπεζες εν τέλει», αλλά και των διεθνών οργανισμών. Κατηγόρησε την λογική Μάρδα αλλά και τις δηλώσεις Κουρουμπλή περί «Χίλτον» και Βίτσα για χώρους λυόμενους, με δράση ιδιωτών αμέσως μετά από την συνδρομή του στρατού. Επεσήμανε πως ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα είναι από αλληλέγγυους με το κράτος να απουσιάζει ενώ ευχαρίστησε όσους πρόσφεραν στην συγκέντρωση ειδών που έκανε η παράταξή του πρόσφατα λέγοντας ότι πρόκειται για «φωτεινή πλευρά της χώρας».
Ο κ. Παπάς ανάφερε ότι μόνο το παλιό αεροδρόμιο μπορεί να ανταπεξέλθει καθώς υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 750 ανθρώπων, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο κ. Παπανικολάου είπε ότι το ψήφισμα της παράταξής του και εκείνο της ΠΕΔ δεν έχουν καμιά σχέση αφού οι πολιτικές των ΜΚΟ είναι τέκνα της Ε.Ε. και των πολιτικών που υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις.
Στη δευτερολογία του,τώρα, ο δήμαρχος ήταν οξύς λέγοντας «μέσα στη πόλη δεν θα εγκρίνουμε καμιά δομή και το «Τουρίστ» δεν πρόκειται να γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων», ενώ ζήτησε να μην πετάει η κυβέρνηση μπαλάκια στην Αυτοδιοίκηση, κατηγορώντας τον κ. Καμμένο ότι έφερε προτάσεις «εκτελώντας εντολές». Σε αυτό ο κ. Καμμένος πήρε τον λόγο και απάντησε ότι ο δήμαρχος κωλυσιεργεί, ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από τους Θεσμούς(!), ενώ ανάφερε συγκεκριμένο αριθμό 300 ατόμων χωρίς πάντως να εξηγήσει από πού προκύπτει αυτός ο ακριβής αριθμός.
Πάντως όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι οι δομές για πρόσφυγες πρέπει να είναι ανοιχτές και σε καμιά περίπτωση χώροι κράτησης. Στη συνέχεια υπήρξε ψηφοφορία όπου πέρασε κατά πλειοψηφία μόνο η πρόταση στη βάση του ψηφίσματος της ΠΕΔ, που έφερε ο δήμαρχος και οι άλλες προτάσεις απορρίφθηκαν.

DSCN1422DSCN1420 DSCN1417 DSCN1415

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. dg

  Ο Μερμιγκης και καθε Μερμίγκης να τους πάρει στο σπίτι του τους λαθρομετανάστες, αν θέλει.

 2. antikeimenikos

  Μία σωστή κίνηση από το δήμαρχο θα ήταν σε πρώτη φάση να ζητήσει από τους αλληλέγγυους του Αγρινίου να δηλώσουν επίσημα την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν κάποιον μετανάστη/ πρόσφυγα σπίτι τους.

  Σύμφωνα με τα ποσοστά της αριστεράς στο Αγρίνιο, πιστεύω ότι φτάνουν και περισσεύουν για να φιλοξενήσουν το σύνολο των προσφύγων/ μεταναστών.

  Μία καλή αρχή θα ήταν να σταλούν οι πρώτοι μετανάστες/πρόσφυγες στα σπίτια των αλληλέγγυων του δημοτικού συμβουλίου.

  Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε η δημοτική αρχή να εξετάσει σε ποιες περιοχές του Αγρινίου τα ποσοστά του Σύριζα/ ΑΝΕΛ ήταν μεγάλα στις τελευταίες εκλογές. Στη συνέχεια να δει αν στις περιοχές αυτές υπάρχουν χώροι και να μεταφέρει εκεί τους πρόσφυγες/μετανάστες.

  Αν γίνουν τα δύο αυτά που προανέφερα δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις… Πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι Σύριζα/ΑΝΕΛ δεν θα ήθελαν οι μετανάστες/πρόσφυγες να μεταφερθούν σε περιοχές που ζουν ΧΑυγίτες, ΝΔτες κτλ… Θα ήταν επικίνδυνο και δεν θα δέχονταν την επιθυμητή φροντίδα που πρέπει…

  Τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί μία λίστα με εθελοντές οι οποίοι θα αναλάβουν την φροντίδα των ανθρώπων αυτών. Οι αλληλέγγυοι του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι πρώτοι στη λίστα αυτή και στη συνέχεια όλοι οι ψηφοφόροι Σύριζα/ΑΝΕΛ του δήμου…

  Έτσι, όμορφα, ωραία και δημοκρατικά.

 3. hello!!!!

  Ευτυχώς όλοι οι “΄Αρειοι” που δεν θέλετε τους πρόσφυγες , αφου εσείς είστε καθαροί-μορφωμένοι και illuminati, δεν είστε παρά το 0,3% των Αγρινιωτών. ΄Οσο για τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε, κρυμμένοι πίσω από το πληκτολόγιο, είναι η μόνη που- έστω και ανορθόγραφα- μπορείτε να κατέχετε. Καθίστε στην μοναξιά σας, και την αμφιλεγόμενη “καθαρότητα” των μικρών αιμομικτικών κοινωνιών σας

 4. new air

  ΔΕΚΤΑ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤ

 5. antikeimenikos

  @hello!!!!
  Μπράβο στον φίλο! Ορίστε ένας που θα φιλοξενήσει μετανάστες/πρόσφυγες σπίτι του και θα πάει εθελοντής στο hot spot!!

  Το παράδειγμά του ελπίζω να ακολουθήσει και το υπόλοιπο 100-0.3 % των Αγρινιωτών!

 6. ΠΑΝΕ-6

  ΕΔΩ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ, Η ΧΩΡΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ.

 7. Nikoletta

  H παραταξη του Συριζα στο δημο νομιζει οτι ζει σε εποχες υπαρκτου σοσιαλισμου. Πως προτεινεται μια ιδωτικη περιουσια για φιλοξενια μεταναστων;
  Ας καταλαβει ο κοσμος ποιοι ειναι τελικα οι αριστεροι του συριζα….
  ο δημος να αναλαβει ΜΟΝΟ τα παιδια και τις μητερες.
  Οσο για τους ζωηρους, σεξουαλικα πεινασμενους Αφγανους και λοιπους ανδρες μουσουλμανους μεταναστες ας τους φιλοξενησουν οι αλληλεγγυοι στα σπιτια τους. Να εχουν και οι αλληλεγγυοι τη χαρα της πολυπολιτισμικης συνευρεσης.

  Ελπιζω να το δημοσιευσετε….”δημοκρατες” δημοσιογραφοι.

 8. Τάσος

  Δεκτά τα γυναικόπαιδα λέει.Εσύ θα κάνεις face control μάστορα;Χτες σφάχτηκαν συμμορίες Ιρανών με Αφγανούς στη Χίο.Το ξέρεις ότι δεν περιπολεί πλέον αστυνομία με στολή πλέον.Εύχομαι να έρθουν μόνο άντρες αγνώστων στοιχείων στο Αγρίνιο και να πάνε στο παλιό νοσοκομείο δίπλα στο σπίτι του Καμμένου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.