Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Πέτσας: «Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα»

Πέτσας: «Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα»

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο»

Για τα νέα έκτακτα μέτρα μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας: «Θα σκληρύνουν τα μέτρα, αν δεν τα τηρήσουμε». «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Όσον αφορά τη μη τήρηση των μέτρων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Πέτσας: Εξετάζονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι’ αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη στο σύστημα υγείας.

Γεωργιάδης: Αν η κατάσταση «ξεφύγει», δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, εκφράζοντας την ελπίδα να αποδώσουν τα μέτρα -σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη- προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown. «Οι γιατροί βλέπουν πάντα το ακραίο υγειονομικό σενάριο και η κυβέρνηση σταθμίζει το οικονομικό κόστος», εξήγησε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί προτάθηκαν από την επιτροπή των επιστημόνων.

Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε πως «παραλάβαμε 850 λεωφορεία στην Αττική, σήμερα είναι 1.150 και έρχονται άλλα 300 τις επόμενες εβδομάδες», συμπληρώνοντας πως έχει αυξηθεί η τηλεργασία και έχουν αλλάξει τα ωράρια προκειμένου να διευκολύνεται η ομαλή προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους.

Υπενθυμίζοντας την κριτική που δέχθηκε τον περασμένο Μάρτιο ότι έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ισπανίας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως αποδείχθηκε ότι η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων λόγω lockdown ήταν η Ελλάδα. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη την είχε η Ισπανία.

«Αν κάπου τα μέτρα έχουν “τρύπα”, θα το διορθώσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, είπε πως αναστέλλονται μόνο οι ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία που πρέπει να πληρωθούν τον Νοέμβριο. Αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε πως για όσες επιχειρήσεις μπουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι θα πάρουν το γρηγορότερο δυνατό τα 534 ευρώ.

«Ας μείνουμε στο αισιόδοξο σενάριο ότι θα αποδώσουν τα μέτρα και θα φτάσουμε στο εμβόλιο προς το τέλος του χρόνου», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν η κατάσταση “ξεφύγει”, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown».

Πηγή: iefimerida.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. lockdown

  Να πανηγυρίσουν οι υπερασπιστές για το άψογα σχεδιασμένο και επιτυχημένο άνοιγμα των συνόρων. Για την μείωση των μαθητών ανα τάξη και για αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ. Μετά απο 10 μήνες με τον κορονοιο ο τελικός σχεδιασμός είναι το γενικό lockdown…

 2. RIPT

  @lockdown Γενικό lockdown υπάρχει ήδη σε χώρες πολύ πιο προηγμένες και οργανωμένες από την Ελλάδα. Οπότε μάλλον δεν είναι και τόσο θέμα σχεδιασμού…

 3. lockdown

  #RIPT στην αρχή της πανδημίας τον μήνα Μάρτιο, όταν είχαμε μείνει όλοι στα σπίτια μας και βγαίναμε έξω με την χρήση των sms(ενώ άλλα Ευρωπαϊκά κράτη υιοθετούσαν την ανοσία της αγέλης ως τρόπο αντιμετώπισης) η κυβέρνηση το καρπώθηκε ως προσωπική της επιτυχία. Το καλοκαίρι είχαμε το άνοιγμα των συνόρων
  (καλώς…)άλλα δυστυχώς με ελάχιστα τεστ στα σύνορα. Για καιρό υπήρχαν φωνές για λιγότερους μαθητές ανά τάξη, περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ και ενίσχυση των νοσοκομείων. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν ή κάποια όχι έγκυρα. Το μόνο που είδαμε ήταν η αγορά των 10 δις από την Γαλλία και τα 2 εκ για άλλη μια φορά στα ΜΜΕ. Εάν λοιπόν πανηγυρίζεις το Μάρτιο, να αναλαμβάνεις και την ευθύνη για τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

 4. lockdown

  Οι υπερασπιστές καλό θα ήταν να δουν πόσα σχολικά τμήματα είναι κλειστά πανελλαδικά(πάνω απο 440). Επίσης κανείς δεν είπε να έχουμε κλειστά τα σύνορα αλλά μιλάμε για περισσότερα τεστ(αλλά τα λεφτά δεν φτάνουν, μόνο για τα ΜΜΕ 20 εκ στην αρχή+ οι μισές άδειες μέχρι τον Νοέμβριο+2εκ τώρα). Η Σλοβακία μέσα σε ένα μόνο σαββατοκύριακο έκανε τεστ σε περίπου 6 εκ πολίτες. Λεφτά για ΜΜΜ, παιδεία και υγεία δεν είναι στις προτεραιότητες( αγορά ανταλλακτικών, προσωπικό κτλ) Ήδη στην Γερμανία άρθρο από εφημερίδα αμφισβητεί τα νούμερα που ανακοινώναμε ως χώρα εδώ και πολύ καιρό, αλλά όταν έχεις το σκεπτικό λιγότερα τεστ λιγότεροι ασθενείς από τον κορονοϊο τότε φτάνεις τον Νοέμβριο με 2000+ κρούσματα και προοπτική του lockdown

 5. Ατομικές ευθύνες

  Άπο το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης καταλαβαίνει κανείς τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.Εκλεισε τα λύκεια αλλά όχι τα γυμνάσια και τα δημοτικά,ασφαλώς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε οι γονείς να παίρνουν άδειες . Είναι με την ίδια λογική κολλάει στις πλατείες αλλά όχι στις τάξεις,κολλάει μετά τις 12 αλλά όχι πριν… κανείς δεν θέλει κλειστά σχολεία αλλά εάν άκουγε και τις άλλες παρατάξεις θα καταλάβαινε την αναγκαιότητα για λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Λεφτοδεντρα δεν υπάρχουν παρά μόνο για τα ΜΜΕ για τα δωρεάν μηνύματα… Πόσα τεστ κάνει κανείς με 20 εκ + μισές άδειες+. 2 εκ που δίνει τώρα…ας μην μιλήσουμε βέβαια για τα 10 δις στα οπλικά.

 6. Αιτωλός

  Το έχει χάσει το παιχνίδι και αυτή η κυβέρνηση των δωσιλόγων, όπως κι οι προηγούμενες. θα προσπαθήσει να τρομοκρατήσει κι άλλο τον κόσμο με μέτρα, μέτρα, μέτρα και πληρωμένα όλα τα κανάλια ή σχεδόν όλα πανελλαδικής εμβέλειας. Κι όποιος αντέξει. Στο τέλος θα φύγει κι αυτός αφήνοντας πίσω του μια κατεστραμένη χώρα. Η ανεργία στο φουλ….Δεν επηρεάζονται από τον κορονοϊό οι επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή με τους εργαζόμενούς τους, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους την πληρώνουν που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

 7. Lockdown

  Οι υπερασπιστές προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα παίζουν με τις λέξεις. Στην ανάρτηση μιλάμε για σχολικά τμήματα και όχι μονάδες,σήμερα είναι πάνω από 500 και το νούμερο θα ανέβει. Μπορεί το ποσοστό να είναι μικρό αλλά με την ίδια λογική μικρή είναι μια η θνησιμότητα στο σύνολο του πληθυσμού. Δεν πάνε με ποσόστωση αυτα.,δεν περιμένεις βέβαια κάτι αλλά από λογικές ότι για τα σκουπίδια φταίνε οι πολίτες με τα smartphones.Η κυβέρνηση λύνει τα προβλήματα με την λογική ότι εαν δεν τα δείξεις δεν υπάρχουν(για αυτό και οι λίστες Πετσα και τα non paper).Η ύφεση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις,οι επενδύσεις πάνε στην Τουρκία,το πλοίο κάνει βόλτες στα ύδατα μας,κυρώσεις δεν μπαίνουν,η ΜΕΘ στα όρια…αλλά όταν κράζεις τον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε 13η σύνταξη(600€) και πουλάς σανό με 12€ αύξηση των μήνα(144€τον χρονο) τότε δεν περιμένεις και πολλά

 8. Μία ωραία ατμόσφαιρα

  Επειδή κάποιοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους γράφοντας χαρακτηρισμούς θα ήθελα να του θυμίσω ότι μας πτώχευσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2009.Το 2019 σου άφησε μαξιλαράκι 37 δις,με θυσίες όπως και στα προηγούμενα χρονια αλλά εκεί τα ταμεία ήταν πάλι άδεια,για να μπορεί να μοιράζει λεφτά στα ΜΜΕ. Την 13η σύνταξη η ΝΔ της βάπτισε προεκλογικό επίδομα…αλλά δεν τον ενδιαφέρει τον συνταξιούχο ο τίτλος αλλά το αποτέλεσμα..όσο για την τηλεκπαίδευση,οι εκπαιδευτικοί θέλουν τάξεις και σχολεία ανοικτά αλλά με ασφάλεια, λιγότερους μαθητές και σωστές μάσκες και παγουρινο (αλήθεια το μέγεθος το πέτυχαν έστω και μια φορά;)…το lockdown είναι πιο κοντά από ποτέ αλλά αυτό λίγους τους ενδιαφέρει όταν ακολουθούν πιστά την κομματική γραμμή.. ας βγούμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε για το ότι οι ασθενείς μεταφέρονται από πόλη σε πόλη και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια και προσωπικό..αλλά έχουμε όπλα 10 δις και αντικείμενα κανάλια να μας λένε για τα όμορφα σαββατοκύριακα στις παραλίες και στις βαθρες τις Σαμοθράκης

 9. Δεν όλοι το ιδιο

  Σε κάποιους αρέσουν οι θεωρίες…ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έκανε χειρότερα μας λένε για να σώσουν καταστάσεις. Εάν σκεφτεί κανείς ότι επι ΣΥΡΙΖΑ τα κανάλια πλήρωσαν άδειες ενώ τώρα παίρνουν εκατομμύρια για δωρεάν μηνύματα καταλαβαίνει κάποιος την διαφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.