Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

Πήραν θάρρος οι Θεσσαλοί: «Τα έργα στον Αχελώο πρέπει να ξεκινήσουν χθες», λέει ο Περιφερειάρχης

Στον απόχηχο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της μερικής εκτροπής του Αχελώου, σε δηλώσεις προέβη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε βιολογική αφύπνιση καλεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για το θέμα του νερού στη Θεσσαλία. «Το νερό δεν έχει ιδιοκτησία. Ανήκει σε όσους το έχουν ανάγκη. Η Θεσσαλία ερημοποιείται, αργοπεθαίνει. Είναι επιτακτική ανάγκη να έρθει νερό από τον Αχελώο.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Όπως ανέλαβαν την ευθύνη να κάνουν Ολυμπιακούς Αγώνες και σε «μία μέρα» ξεκίνησαν όλα τα έργα, έτσι και τώρα πρέπει να βρουν τη διαδικασία να ξεκινήσει σε «μια μέρα» και ο Αχελώος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, σε όλο το μήκος του Πηνειού, από την Καλαμπάκα μέχρι έξω από τα Τρίκαλα.

«Ο Πηνειός είναι ζωή για τη Θεσσαλία, ζωή για τους ανθρώπους, για την παραγωγή. Γιατί το νερό είναι ζωή και πρέπει να το διαφυλάξουμε. Χρόνια είχαν να γίνουν έργα καθαρισμού, να συντηρηθούν, να συμμορφωθούν και να συγχρονιστούν οι γέφυρες με την εποχή μας αλλά και με την κοίτη του Πηνειού. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας για πρώτη φορά έχει σε εξέλιξη έργα άνω των 18 εκατομμύριων ευρώ για τον Πηνειό. Καθαρίζουμε, διανοίγουμε αλλά και συντηρούμε γέφυρες εκεί όπου χρειάζεται» τόνισε ο κ Αγοραστός.

«Όμως ο Πηνειός δεν έχει νερό. Υπάρχει πρόβλημα. Η γη όλο και ξηραίνεται. Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με καμία ιδεολογική, ούτε οικονομική, ούτε πολιτική επανάσταση. Αντιμετωπίζεται μόνο με μια βιολογική αφύπνιση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, πολιτική ηγεσία, δικαστική εξουσία, φορείς ότι ο Αχελώος πρέπει να έρθει στη Θεσσαλία. Η Θεσσαλία αρχίζει να ερημοποιείται. Θα σταματήσει να παράγει, δεν θα αξίζει να κατοικείς. Δεν είναι κινδυνολογία, είναι πραγματικότητα. Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν.

Πρέπει να ρθει νερό από τον Αχελώο. Δεν μιλάμε για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που ανήκουν στη ΔΕΗ. Μιλάμε για το νερό που πρέπει να έρθει στο θεσσαλικό κάμπο για να παράξει και να ζήσει ο κόσμος. Νερό που πάει χαμένο στον Αμβρακικό, που τόσα χρόνια πνίγει περιουσίες, το κράτος αποζημιώνει και η άλλη περιοχή δεν έχει να πιει νερό. Αυτό είναι Δημοκρατία, αυτό είναι το κράτος δικαίου, αυτό είναι ισονομία και ισοπολιτεία.

Το νερό δεν ανήκει πουθενά Ανήκει στον κόσμο. Δεν έχει ιδιοκτησία. Ανήκει σε όσους το έχουν ανάγκη. Και ανάγκη έχει ο κόσμος της Θεσσαλίας για να πιει, να ζήσει, να συνεχίσει να παράγει. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Να σταματήσουν οι πολλές δηλώσεις και όπως ανέλαβαν την ευθύνη να κάνουν Ολυμπιακούς Αγώνες και σε «μία μέρα» ξεκίνησαν όλα τα έργα έτσι και τώρα να βρουν τη διαδικασία, ώστε να ξεκινήσει με την ίδια ταχύτητα και ο Αχελώος» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

11 Σχόλια

 1. Βιολογικός Εκδικητής

  Αγοραστέ μην φας, το βράδυ έχουμε γλαρόσουπα απ’ τον Αμβρακικό. Με τόση κλάψα που έριξες δίπλα στον Πηνειό, απορώ που δεν φούσκωσε το ποτάμι.

 2. Ξυπνήστε

  Άμεσα θα πρέπει να αντίδρασει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και οι βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας ιδιαίτερα της Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι η Δυτική Ελλάδα είναι ενάντια στην οποιαδήποτε εκτροπή του Αχελώου. Εάν η Θεσσαλία έχει πρόβλημα με τα νερά της ,πρέπει να βρει άλλο τρόπο για να τα διαχειριστεί ,ο τρόπος είναι εύκολος και ξεκάθαρος ,η Θεσσαλία δεν μπορεί να καλλιεργεί υδροβόρες καλλιέργειες δεν μπορεί να καλλιέργει αραβοσίτο δεν μπορεί να καλλιεργεί φυτά τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού επιτέλους ο κύριος Αγοραστός θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την αλόγιστη σπατάλη νερού, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν είναι να περιόρισουν τις ανάγκες τους, έτσι δεν θα χρειάζεται καμία εκτροπή.
  Με τις πρακτικές τους εχουν αποξηρανει όλο τον πηνειό και όλη την περιοχή δεν θα το επιτρέψουμε και για τον Αχελώο.
  Όπως όλοι γνωρίζουν ο κατά κεφαλήν κλήρος- γη στη Θεσσαλία είναι πολλαπλάσιος από τον κατά κεφαλήν κλήρο-γη στην Αιτωλοακαρνανία ,αυτό τους δίνει και την ευκαιρία να καλλιεργήσουν λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες και λιγότερο κερδοφόρες ανά κιλό όπως σιτάρι ,καρυδιές,βωμη κτλ ,όμως λόγω των μεγάλων εκτάσεων τα έσοδά τους θα είναι πολλαπλάσια από τα έσοδα ενός αγρότη της Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος έχει ανάγκη το νερό αυτό αφού ο κλήρος -γή που του αναλογεί είναι πολύ μικρός και έτσι θα πρέπει να καλλιεργήσει υδροβόρα ακριβά προϊόντα έτσι ώστε να καταφέρει να ισοφάρισει το κέρδος του θεσσαλού αγρότη.

  Σχετικά με το χιλιοειπωμένο επιχείρημα ότι υπάρχει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα που δεν λειτουργεί η απάντηση είναι ότι εάν εκτρέψουν νερό από τον αχελώο θα μειώσουν την παραγωγική ικανότητα των ήδη λειτουργούντων υδροηλεκτρικών φραγμάτων τα οποία είναι εγκατεστημένα στα κρεμαστά στο Καστράκι και στη στρατό και άρα θα χαθεί η ενέργεια από τα παλιά υδροηλεκτρικά η οποία θα πάει στο νέο υδροηλεκτρικό άρα τι είχαμε τι χάσαμε;δεν υφίσταται ή δεν θα έπρεπε να υφίσταται σαν επιχείρημα στο τραπέζι το ότι έχει δημιουργηθεί ένα υδροηλεκτρικό φράγμα το οποίο εξαρχής δεν είχε τις ικανές ποσότητες νερού για να λειτουργήσει απλά πόνταρει στο κλέψιμο του νερόυ από κάποια άλλα υδροηλεκτρικά φράγματα.

 3. Ανώνυμος

  ΄΄ΔΩΣΤΟΥ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΑΤΗ ΚΑΙ ΘΑ΄ΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΄΄!! CHRISTOS

 4. Κχ

  Μπραβο περιφερειαρχη οι θεσσαλοι,θα μας παρει και τα σωβρακα αυτος.ο δικος μας που ειναι;τι λεει;τι κανει; οι βουλευτες μας τι κανουν;οι δημαρχοι τι κανουν;αν μας παρουν και το ποταμι,ενα να θυμαστε ρεzιλια του τοπου….αν σ’ αρεσει παπα λαμπρο ξαναπερνα απο την ανδρο……

 5. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΖΗΤΩ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 500μυρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΧΩΡΑ (καθώς καμία ΕΕ δεν θα επιδοτούσε τέτοιο περιβ. έγκλημα)

  ΖΗΤΩ Η ΝΔ

  ΖΗΤΩ Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΛΜΑΣ

 6. Α

  Η Μεσοχωρα δεν εχει καμια σχεση με την εκτροπη του Αχελωου προς την Θεσσαλια.Το φρα γμα της Συκιας οταν γινει και αν γινει θα κανει την εκτροπη προς την Θεσσαλια.Το υδροηλεκτρικο της Μεσοχωρα ς ειναι ετοιμο εδω και τοσα χρονια με χρηματα του ελληνικου λαου και σαπιζει.Καλο θα ηταν να μπει σε λειτουργια γιατι τα χρηματα που χανονται καθε χρονο ειναι παρα πολλα και δεν προκειται να υπαρξει καμια μειωση στην παραγωγικοτητα των καταντη φραγματων.

 7. TXC

  Είναι η ιδέα μου ή με τη ΝΔ επιτέλους αρχίζει να μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι;

  Επιτέλους ήρθε η ανάπτυξη!

 8. Ανώνυμος

  Θέλετε νερό συντοπίτες αιτωλοακαρνανες; Παρατημένα τα έχετε. Πιστεύετε ότι χρειάζεται τόσο νερό από τη στιγμή που η μισή πεδιάδα στο νομό είναι παρατημένη και απλά λαμβάνουν τα λεφτά από τα δικαιώματα; Να είστε έξυπνοι. Η εκτροπή αν θέλουν να γίνει σε μερικό βαθμό θα πρέπει να μας δώσει κάτι πίσω. Είτε πανεπιστήμιο είτε οτιδήποτε. Τίποτα τσάμπα και χαριστικα. Αλλά είμαστε ξεροκέφαλοι και δε θα δεχτούμε τίποτα.

 9. Βιολογικός Εκδικητής

  @ Ανώνυμος: Αγοραστέ, μασκαρεύτηκες Αγρινιώτης για να κλαφτείς κι εδώ μέσα; Πήγαινε μία στο ποτάμι να δεις αν έρχομαι.

 10. Ragiades

  Είναι αδιανόητο……..που είναι ο κ. Καραγκούνης βουλευτής γαρ ;
  Λιβανέ εσύ ακούς ;;;;;;;;;
  Μήπως εσύ Μάριε ;;;;;;;;;
  Άμεσα να συγκληθεί ομάδα εργασίας από τους Βουλευτές του Νομού , μαζί με τον Περιφερειάρχη να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό, να του εκθέσουν τα επιχειρήματα κατά της καταστροφικής έστω και μερικής εκτροπής .
  Αμεσα να ξεσκεπάσουν τον Aγοραστό που οδηγεί τον πρωθυπουργό σε μέγα ατόπημα .
  Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται κανένα Αχελώο , έχει νερά, να τα διαχειριστεί καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.