Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Χρήστος Πραντούνας: Ο δισέγγονος του ήρωα της Εξόδου του Μεσολογγίου Καψάλη που πολέμησε τους Βούλγαρους στη Μακεδονία

prantounaskapsalis

Του Λίνου Υφαντή,

Ο 20ος αιώνας ξεκίνησε με τον  ακήρυκτο πόλεμος μεταξύ των Βουλγάρων, Ελλήνων και Οθωμανών  στη Μακεδονία. Τα ένοπλα ελληνικά αποσπάσματα είχαν επαντρώσει εθελοντές από όλη την Ελλάδα. Εκτός από τον Αγρινιώτη Νικόλαο Παναγιώτου, η Αιτωλοακαρνανία είχε ακόμα μια εμβληματική μορφή στο Μακεδονικό αγώνα: Τον Χρήστο Πραντούνα. Μπορεί να είχε μακρινή καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία και το Μεσολόγγι  από την πλευρά της μητέρας του, όμως ο πρόγονος  του ήταν που  βάρυνε πολύ το όνομα του: Ήταν ο Χρήστος Καψάλης, αυτός που ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη την 11η Απριλίου του 1826 όταν οι Τούρκοι άλωσαν το Μεσολόγγι.

Ήταν τόση η συναίσθηση ευθύνης του Χρήστου Πραντούνα, ο οποίος έφερε ως ψευδώνυμο το όνομα του ένδοξου προγόνου του: Καπετάν Καψάλης. Ο θάνατος του ήταν στο πεδίο της μάχης, το οποίο ήταν και αυτό ιδιόμορφο: Ήταν μια λίμνη που δεν υπάρχει πια, η λίμνη Γιαννιτσών το έτος 1906. Οι μάχες που δόθηκαν ήταν σώμα με σώμα μέσα στις βάρκες μέσα στη λίμνη.

limnimaxes

Ο Χρήστος Πραντούνας τιμήθηκε με την απόδοση του ονόματος του σε δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Λεχαινών Ηλείας. Δυστυχώς όμως το όνομα του που έχει ως αφετηρία τον ήρωα Χρήστο Καψάλη. δεν το φέρει το Μεσολόγγι ή κάποια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Μήπως είναι ώρα;

Διαβάστε αναλυτικά το παρακάτω άρθρο που περιγράφει το ένδοξο ιστορικό του Χρήστου Πραντούνα:

Ο Χρήστος Πραντούνας γεννήθηκε το 1873 στα Λεχαινά του νομού Ηλείας όπου ο πατέρας του Αντώνιος Πραντούνας από την Νάξο υπηρετούσε σαν Ειρηνοδίκης . Για την ίδια αιτία πήγε γυμνάσιο στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα . Φοίτησε 2 χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1893 κατετάγη εθελοντικά στο ιππικό . Στον πόλεμο του 1897 ήταν λοχίας και έγινε γνωστός για τις ανδραγαθίες του στις μάχες . Το 1898 μπήκε πρώτος στη Σχολή Υπαξιωματικών από όπου μετά από τρία χρόνια βγήκε ανθυπίλαρχος .

Ήταν άριστος ιππέας και είχε έρθει πολλές φορές πρώτος σε ιππικούς αγώνες , άριστος σκοπευτής , ξιφομάχος , αθλητής , χορευτής αλλά και καλλιτέχνης (ασχολιόταν με τη ζωγραφική και τη τυπογραφία ) . Ήταν περιζήτητος στους αριστοκρατικούς κύκλους της Αθήνας . Είχε στενή σχέση με τον πρίγκιπα Ανδρέα και τη γυναίκα του Αλίκη καθώς και με τη Γαλλίδα μαρκησία Λουΐζα ντε Ριανκούρ και τις οικογένειες Σούτσου , Ράλλη , Μαύρου και Παπούδωφ .

Την ευαίσθητη ψυχή του και τον φλογερό πατριωτισμό του συγκίνησε η υπόθεση της Μακεδονίας , ο Ελληνισμός της οποίας στέναζε από τις επιδρομές και τις ωμότητες των Βουλγάρων κομιτατζήδων και την ανοχή και την αδιαφορία των Τούρκικων αρχών . Πρωτοπόρος του Μακεδονικού Αγώνα μαζί με τον Παύλο Μελά , στα 1905 και 1906 , ήταν και ο Χρήστος Πραντούνας που διάλεξε για κωδικό όνομα το καπετάν Καψάλης σε ανάμνηση του προπάππου του (από τη μεριά της μητέρας του) ήρωα της εξόδου του Μεσολογγίου Χρήστου Καψάλη .

Η αποστολή που ανέλαβε ήταν η πιο επικίνδυνη και αποσκοπούσε στην εκκαθάριση της λίμνης των Γιαννιτσών από τους κομιτατζήδες , που την είχαν ορμητήριο των επιτηρήσεων τους . Η τελική του επιχείρηση εναντίον τους έγινε τη μοιραία γι αυτόν 21η Απριλίου 1906 , που με τη παλληκαριά του και τους Έλληνες οπλαρχηγούς της περιοχής άρχισε την επίθεση εναντίον εχθρού επταπλάσιου σε αριθμό . Η μάχη γινόταν πάνω σε βάρκες . Ο Πραντούνας πλησίασε πάρα πολύ τους Βούλγαρους και τους πολεμούσε όρθιος παρά τις προτροπές του υπαρχηγού του και του βαρκάρη να προστατεύσει τον εαυτό του . Η φονική σφαίρα τον βρήκε στο μέτωπο και οι τελευταίες λέξεις που πρόλαβε να πει πριν ξεψυχήσει ήταν ‘’ΖΗΤΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ ‘’ .

Ο θάνατος του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όσους τον γνώριζαν προσωπικά αλλά και σε όσους τον είχαν μάθει σαν ‘’καπετάν Καψάλη ‘’ από τις επιχειρήσεις στη Μακεδονίας . Ολόκληρος ο Τύπος και αρκετοί συγγραφείς ασχολήθηκαν με τον Μακεδονομάχο ήρωα , ενώ η Κυβέρνηση , ο Δήμος Αθηναίων , το Πανεπιστήμιο και διάφοροι Σύλλογοι έκαναν παλλαϊκά μνημόσυνα στη Μητρόπολη Αθηνών . Στην Νάξο επίσης έγιναν μνημόσυνα , εκφωνήθηκαν λόγοι και γράφτηκαν άρθρα σε τοπικές εφημερίδες . Στη Στρατιωτική Λέσχη Αθηνών τοποθετήθηκε προσωπογραφία του . Στη Μακεδονία του έφτιαξαν κενοτάφιο .

Στη Νάξο επίσης το 1938 , τοποθετήθηκε η προτομή του στην πλατεία μπροστά από τη νοτιοδυτική πύλη του Κάστρου (Παραπόρτι) που φέρει το όνομα του . Προτομή του υπάρχει ακόμη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και στα Λεχαινά . Το όνομα του έχουν επίσης οδοί στην Αθήνα (στους Αμπελόκηπους) , στη Θεσσαλονίκη και στα Λεχαινά . Το παράδειγμα της αυτοθυσίας του παραμένει πάντα φωτεινό για όλους τους Έλληνες .

Ιάκωβος Ναυπλιώτης Σαραντινός
Δικηγόρος – Ιστορικός
Ναξιακά τεύχος 21 – 22 Ιουλίου Οκτωβρίου 1988

Ο ήρωας Χρήστος Καψάλης,  προπάππους του επίσης ήρωα Μακεδονομάχου Χρήστου Πραντούνα
Ο ήρωας Χρήστος Καψάλης, προπάππους του επίσης ήρωα Μακεδονομάχου Χρήστου Πραντούνα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.