Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2020

Προβλήματα στα εσπεριδοειδή

unnamed (1)Με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ο Aντιδήμαρχος Αγρινίου  Γεώργιος Μελιάδης, μαζί με γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου,  επισκέφθηκαν καλλιέργειες εσπεριδοειδών στις περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Καλυβίων, Οχθίων και Στράτου προκειμένου να καταγραφούν οπωρώνες όπου παρατηρήθηκαν ζημιές από παγετό.

Στο Δήμο Αγρινίου  καλλιεργούνται συνολικά 11.500  στρέμματα  εσπεριδοειδών διαφόρων ειδών. Τα περισσότερα στρέμματα καλλιεργούνται στις Δημοτικές Ενότητες Καλυβίων-Αγρινίου (περίπου 5500 στρέμματα), Στράτου (περίπου 3250 στρέμματα) και  Αγγελοκάστρου (1900 στρέμματα). Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται πολύ ευαίσθητα στον παγετό που προκαλείται κατά την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα κάτω από τους 0 οC. Οι ζημιές που προκαλούνται στα δένδρα ποικίλουν και σχετίζονται όχι μόνο με την ένταση του παγετού αλλά και τη διάρκειά του. Έτσι, οι ζημίες μπορούν να περιοριστούν στα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς (ασθενείς και μικρής διάρκειας παγετοί) ή να προχωρήσουν σε πιο ώριμα φυτικά τμήματα, μέχρι και στον κορμό (ισχυροί και μεγάλης διάρκειας παγετοί) που μπορούν να βλάψουν και το φυτικό κεφάλαιο.

«Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα εσπεριδοειδή αλλά ακόμη το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Οι αγρότες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να συμβάλουμε στην επίλυσή τους. Πλέον, αυτό που προέχει, είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν έλεγχοι και καταγραφές, με σκοπό να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις των αγροτών»,ανέφερε  ο κ. Μελιάδης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.