Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Στον δήμο Αγρινίου παραχωρούνται οι Καπναποθήκες Παπαστράτου

Στον δήμο Αγρινίου παραχωρούνται οι Καπναποθήκες Παπαστράτου

Η διαδικασία της παραχώρησης στο δήμο Αγρινίου των καπναποθηκών Παπαστράτου οδεύει προς την ολοκλήρωση της γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη καθώς η αξιοποίηση τους φαντάζει πλέον πιο εφικτή.

Η εξέλιξη και οι σχετικές διεργασίες  συζητήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε συνάντηση στο δημαρχείο του προέδρου του Ιδρύματος Παπαστράτου , πρώην δημάρχου Αγρινίου, Παύλου Μοσχολιού, και μελών του Δ.Σ. του, του δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (η Χρ. Σταρακά απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο συνδυασμός της εκπροσωπήθηκε απο δημ. συμβουλο).

Στις σχετικές ανακοινώσεις θα προβεί αύριο σε συνέντευξη Τύπου ο Παύλος Μοσχολιός ενώ το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα.

Η οικογένεια Παπαστράτου, καπνεμπόρων και ευεργετών του Αγρινίου, δημιούργησε το κτηριακό συγκρότημα των καπναποθηκών στα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Το συγκρότημα στο σύνολό του αποτελείται από τρία κτίσματα. Ένα τριώροφο κεραμοσκεπές κτίριο που εκτείνεται επί της οδού Τ.Παπαστράτου (πρώην Δεληγιώργη), ένα μικρότερο διώροφο που στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας  με όψη επί των οδών Δ. Μακρή και Δεληγιώργη και το τρίτο νεότερο κτίριο κατασκευασμένο περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Το τρίτο κτήριο (το τσιμεντένιο) επί των οδών Παπαθανάση, Αναστασιάδη, Δαγκλή, Δ. Μακρή και Τ.Παπαστράτου έχει από 15ετίας παραχωρηθεί στο Δήμο Αγρινίου , στεγάζει υπηρεσίες του ενώ ο δήμος προγραμματίζει την ανακατασκευή του με πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Τα δύο πρώτα κτίσματα (6.000 τ. μ.) που ανήκουν έως και σήμερα στο ίδρυμα Παπαστράτος   έχουν κριθεί διατηρητέα από το ΥΠ.ΠΟ  καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης και αυτά πρόκειται πλέον να παραχωρηθούν.

Καταργείται το ίδρυμα, στο δήμο και το 1,5 εκατ. ευρώ

Ήταν το 2013,  ανήμερα της εορτής του Πολιούχου του Αγρινίου Αγίου Χριστοφόρου,όταν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος από την Παπαστράτος ΑΒΕΣ παραχωρήθηκε σε Αγρινιώτες η διοίκηση του ιδρύματος με τα δυο ιστορικά κτίρια και 1,5 εκατ. ευρώ μετρητά.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραχωρήσαμε σήμερα στην πόλη του Αγρινίου τα δύο κτίρια έκτασης 6.000 τ.μ. στο κέντρο της πόλης και 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά που διαθέτει το Ίδρυμα Παπαστράτος, παραδίδοντας τη διοίκησή του σε προσωπικότητες της πόλης του Αγρινίου, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη της πόλης. Με τον τρόπο αυτό τιμούμε τους ιδρυτές της εταιρείας μας και τη γενέτειρα πόλη τους απ’ όπου ξεκίνησε η μεγάλη πορεία τους στις αρχές του περασμένου αιώνα και η οποία χαρακτηρίστηκε από το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο τους», είχε δηλώσει τότε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος ΑΒΕΣ κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος.

Έκτοτε ωστόσο κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έγινε για την αξιοποίηση των κτιρίων  με τα χρήματα να βρίσκονται σε τραπεζικό λογαριασμό.Βασική αιτία οι περιορισμοί που διέπουν τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Εν προκειμένω ελάχιστα πράγματα μπορούσε να κάνει το Δ.Σ. του Ιδρύματος , παρά μόνο  να διαχειρίζεται τους τόκους της τραπεζικού λογαριασμού και να επιβλέπει κάποιες εργασίες συντήρησης.

Η παραχώρηση στον δήμο κατέστη μονόδρομος και επιτακτική ανάγκη. Αυτό πλέον θα συμβεί ενώ το ίδρυμα θα οδεύσει προς κατάργηση και το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο ταμείο  του Δήμου και θα εγγραφεί σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού του.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Κρουστιάνος

    Για να δουμε ποιος θα φάει το 1,5 μυριο τελικά…

  2. Ανώνυμος

    καντε τα μουσειο, αει, χωρο εκθεσεων δεν ξερω τι. αλλα ειναι κριμα να μεινουν κι αλλο στα χαλια που ειναι τωρα..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.