Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

4η συνάντηση της ομάδας εργασίας φορέων Δυτικής Ελλάδας για την ψηφιοποίηση της φυσικής & πολιτιστικής κληρονομιάς

4η συνάντηση της ομάδας εργασίας φορέων Δυτικής Ελλάδας για την ψηφιοποίηση της φυσικής & πολιτιστικής κληρονομιάς

Στο πλαίσιο του έργου CD-ETA

Η κα. Ερωφίλη Κόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και ο Καθ. Ε. Παπαδάκης, Επ. Υπεύθυνος του έργου «Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage, CD-ETA»κατά την 4η Συνάντηση Ομάδας Εργασίας φορέων Δυτικής Ελλάδας
Η κα. Ερωφίλη Κόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και ο Καθ. Ε. Παπαδάκης, Επ. Υπεύθυνος του έργου «Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage, CD-ETA»κατά την 4η Συνάντηση Ομάδας Εργασίας φορέων Δυτικής Ελλάδας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 η 4η συνάντηση της ομάδας εργασίας φορέων της Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο ΣΠΑΠ-Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας,  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου «Collaborative Digitization of  Natural and Cultural Heritage, CD-ETA», του Προγράμματος «INTERREG EUROPE».

Στο έργο CD-ETA συμμετέχουν οκτώ ευρωπαίοι εταίροι (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία- 2 εταίροι, Εσθονία, Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα), που εκπροσωπούν περιφερειακές αρχές, ερευνητικά, πανεπιστημιακά και πολιτιστικά ιδρύματα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Ευάγγελο Παπαδάκη. Το έργο CD- ETA έχει ως στόχο τη βελτίωση των εργαλείων πολιτικής που εφαρμόζονται στις συμμετέχουσες στο έργο περιφέρειες,  τα οποία σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της φυσικής  και πολιτιστικής κληρονομιάς αυτών των περιοχών.

Στην 4η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας φορέων συμμετείχε, η κα. Ερωφίλη Κόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο κ. Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Προϊστάμενος, ΠΤΑ/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  ο Επίκουρος Καθ. Χρήστος Φείδας από το Τμ. Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Νίκος Σιάκκουλης από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ο κ. Βασίλης Καψής, εκπρόσωπος του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας.

Ο Επ. Υπεύθυνος του έργου, Καθ. Ε. Παπαδάκης, αφού ευχαρίστησε την κα. Κόλια για τη φιλοξενία της, καλωσόρισε τα μέλη της ομάδας και παρουσίασε εν συντομία τις κυριότερες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, καθώς και αυτές που πρόκειται να διοργανωθούν στο άμεσο μέλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στο 4ο Θεματικό Σεμινάριο με τίτλο «Ψηφιοποίηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων», που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2018.

Στη συνέχεια, η κα. Ε. Αρβανίτη, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του έργου, παρουσίασε τα σημαντικότερα συμπεράσματα και καλές πρακτικές από το 2ο Θεματικό Σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Φλωρεντία το Μάιο 2017 και ήταν αφιερωμένο στην “Ψηφιοποίηση Μουσείων και Γκαλερί”. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιοποίησης μουσείων, εφαρμογές που μπορούν να «κατεβάσουν» οι επισκέπτες των Μουσείων στη Φλωρεντία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν «online» ξεναγό κατά την επίσκεψή τους σε αυτά, καθώς και άλλες εφαρμογές που παρουσιάστηκαν από τους εταίρους του έργου. Επίσης, η κα. Αρβανίτη παρουσίασε το επίπεδο ωριμότητας σε πολιτικές και πρωτοβουλίες για την Ψηφιοποίηση Μουσείων και Γκαλερί που έχουν ή και υπολείπονται στις υπόλοιπες συμμετέχουσες στο έργο Περιφέρειες.

Στη συνέχεια, ο κ. Π. Παπαδάτος, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του έργου, παρουσίασε τον ορισμό της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το βασικό θέμα του επόμενου θεματικού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία τον Οκτώβριο 2017. Συγκεκριμένα, παρουσίασε παραδείγματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο (το έθιμο των Μωμόγερων-ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO,  Καλλιέργεια Μαστίχας στη Χίο κτλ ) αλλά και προτάσεις για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπως την ψηφιοποίηση του πατρινού καρναβαλιού και του εθιμικού δρώμενου Άη-Συμιού στο Μεσολόγγι

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, τα μέλη της ομάδας εργασίας αντήλλαξαν απόψεις για  στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιφέρειας που μπορούν μελλοντικά να ψηφιοποιηθούν καθώς τα επιπλέον οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η περιοχή από τέτοιες δράσεις, σε προσέλκυση τουριστών, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.