Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της εστίασης-προβληματισμός στους επαγγελματίες

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της εστίασης-προβληματισμός στους επαγγελματίες

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα του (στις 25 Μαΐου) έχει εισέλθει και ο κλάδος της εστίασης με την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους να κατατίθεται  στη Βουλή και να αναμένεται να ψηφισθεί από την ολομέλεια την Παρασκευή.

«Η αύξηση του χώρου θα γίνεται με όρους και κανόνες. Θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος διάδρομος τουλάχιστον 1,50 μ. για τους πεζούς, δεν πρέπει να επηρεάζονται οι διαβάσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δεν πρέπει να επηρεάζονται οι οδεύσεις για τα άτομα που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha»ότι στόχος της ρύθμισης είναι «να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, διότι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης βρίσκονται μπροστά σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, καθώς η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας μειώνει πάρα πολύ τη δυναμικότητα των καταστημάτων τους. Άρα θα οδηγηθούν σε σαφώς μικρότερους τζίρους»

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης για αυτό το νέο ξεκίνημα αναφέρει στο agrinionews.gr o πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου Κώστας Ναστούλης, σημειώνοντας εξάλλου πως  «δυστυχώς, όμως, υπάρχει αδυναμία σε αρκετές των περιπτώσεων για την εξεύρεση των απαραίτητων ποσών που θα εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται τα καταστήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Ναστούλη στο Αγρίνιο  ένα ποσοστό της τάξης του 20% των καταστημάτων προσανατολίζονται στο να μην ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό στις 25 Μαΐου. «Σε όλη τη χώρα  το ποσοστό αυτό ανάγεται στο 30%.  Στην περιοχή μας είμαστε σε μία ελαφρώς καλύτερη μοίρα ως προς αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Θετικά κρίνεται η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα ενώ  αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν δεδομένη την μείωση του ΦΠΑ  ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν τις αποφάσεις και τις μεθόδους σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων( κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών/ κάλυψη διαφοράς / πριμοδότηση).

«Το γενικότερο κλίμα στους επαγγελματίες δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αισιόδοξο. Υπάρχει φόβος ότι δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Παρόλα αυτά έχουν αρχίσει τις ετοιμασίες τους για το άνοιγμα των καταστημάτων τους, με καθαριότητες, απογραφές και λοιπές ετοιμασίες», σημειώνει ο κ.Ναστούλης.

Οι κανόνες λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Αφορά τις αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο και τα άτομα που μπορεί να εξυπηρετήσει κατ’ επέκταση το κάθε κατάστημα.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.